INFORMATIE BORSTVOEDING


Kraamzorg Mama & Baby bezit het WHO/UNICEF certificaat Zorg voor Borstvoeding. Wij laten hiermee zien dat wij het belang van het geven van borstvoeding ondersteunen. Dit uit zich onder andere in (bij)scholing van onze medewerkers en samenwerking met lactatiekundigen.

 

  • De lactatiekundige waar wij nauw mee samenwerken in Den Haag e.o. is:
    Greke MacDonald, praktijk voor lactatiekunde
    Van Egmondestraat 9, 2274 CS Voorburg
    06 15 83 59 24 of
    info@lactagreke.nl
    lactagreke.nl

De lactatiekundige kan worden ingeschakeld bij de wens en behoefte voor uitgebreide en intensieve begeleiding bij de borstvoeding. De lactatiekundige luistert naar je, analyseert jouw situatie, observeert hoe jij borstvoeding geeft en geeft op basis daarvan een deskundig advies.

Woont u buiten het werkgebied van de lactatiekundige? Dan zoeken wij voor u een lactatiekundige in de buurt. U kunt ook zelf kijken op de onderstaande website:

www.nvlborstvoeding.nl
Dit is de site van Nederlandse Vereniging van lactatiekundigen waarbij u de lactatiekundige IBCLC bij jou in de buurt kunt zoeken.

Online zijn er meerdere borstvoedingsorganisaties te vinden waar u meer informatie over borstvoeding kunt vinden. Ook is er leesmateriaal te bestellen die u kunnen helpen op het voorbereiden van het geven van borstvoeding. Wij verwijzen u graag naar deze borstvoedingsorganisaties:

  • zorgvoorborstvoeding.nl
    De stichting Zorg voor Borstvoeding is in 1996 door UNICEF Nederland opgericht om de wereldwijde borstvoedingscampagne ‘Baby Friendly Hospital Initiative’ (BFHI) in Nederland te realiseren. Zij geven het WHO/UNICEF certificaat Zorg voor Borstvoeding uit. Op de site kunt u informatie vinden over de voorwaarden e.d. waar kraambureaus aan moeten voldoen.
  • borstvoeding.com
  • Hier kunt u meer specifieke uitleg over borstvoeding vinden. U kunt hier veel artikelen vinden en een onderwerpenoverzicht van A tot Z.
  • borstvoedingnatuurlijk.nl
    De Vereniging Borstvoeding Natuurlijk (VBN) is een vrijwilligersorganisatie en heeft een ervaringsdeskundigheid van de rond de 175 contactpersonen. Zij worden intern opgeleid en bijgeschoold om moeders te kunnen ondersteunen met praktische informatie over het geven van borstvoeding. VBN telefoon: 034 357 66 26
  • lalecheleague.nl
    Dit is een borstvoedingsorganisatie die informatie en ondersteuning biedt aan iedereen die geïnteresseerd is in borstvoeding. Dus zowel aan zwangere, ouders of professionals.
    LLL telefoon: 0111 41 31 89
  • borstvoedingsforum.nl
    Op deze site kun je verhalen van anderen lezen en je eigen verhaal kwijt. Ook is het mogelijk om vragen te stellen of anderen te helpen door je ervaringen te delen. Leuke site waar veel (aanstaande) moeders en deskundigen schrijven!

Borstvoeding

Moedermelk blijft de meest geschikte voeding voor een baby. Deze melk bevat afweerstoffen en voorziet in alle behoeftes van een pasgeborene. Borstvoeding geven brengt vele voordelen met zich mee. Soms vraagt het wel wat extra aandacht voordat de voeding echt op gang komt. Maar u kunt in de kraamweek begeleiding op hoog niveau verwachten, want de kraamverzorgende is goed getraind door onze lactatiekundige.

Belangrijk om te weten:

  • Baby aanleggen binnen een uur na de geboorte en huid-op-huidcontact

Ga je borstvoeding geven, dan is het belangrijk dat de baby binnen een uur na de geboorte wordt aangelegd. De baby wordt dan bloot op de borst van moeder gelegd, voor minimaal een uur. Het kindje heeft zo optimaal de tijd om rustig op zoek te gaan naar de borst voor de eerste borstvoeding.  Dit eerste contact stimuleert het op gang komen van de melkproductie en bevordert de hechting tussen moeder en baby. U wordt hierbij geholpen door de verloskundige en/of kraamverzorgende. Ook kan huid-op-huidcontact helpen als de baby een lage temperatuur heeft. Huid-op-huidcontact is ook aan te raden voor vader en baby.

  • Borstvoeding op verzoek

Borstvoeding werkt volgens een systeem van vraag en aanbod. Door je baby op verzoek te voeden, zal de melkproductie worden aangepast aan de behoeften van je baby. Tussen twee voedingen mag maximaal 3 uur zitten.

  • Aanleggen d.m.v. verschillende borstvoedingshoudingen.

Er zijn verschillende houdingen om uw baby aan de borst te laten drinken. De kraamverzorgende zal samen met u zoeken naar een houding die goed voor u werkt. In uw kraamdossier kunt u ook meer informatie vinden over de verschillende houdingen.

 

Hulp bij de borstvoeding

Hoe graag je het misschien ook wilt: borstvoeding geven lukt niet altijd. Er zijn verschillende problemen waar je tegenaan kunt lopen bij het voeden van je baby. De kraamverzorgende zal dan samen met u en de verloskundige kijken naar manieren om deze problemen op te lossen.

Indien het nodig is, kan de lactatiekundige ook worden ingeschakeld.

  • De baby vaker aanleggen. Doordat de baby meer aan de borst zuigt, zal je lichaam meer melk produceren, gebaseerd op de behoeften van de baby.
  • Kolven. Een andere manier om de melkproductie te stimuleren, is om te gaan kolven. De kraamverzorgende zal u leren hoe u met de hand kunt kolven. Indien het nodig is, zal de kraamverzorgende u ook helpen bij het kolven met een elektrische kolf.

 

Nadelen van fopspeen gebruik

In de eerste 48 uur na de bevalling wordt de speen afgeraden. In geval van bijvoeden, moet dit het liefst gebeuren met een lepeltje, borstvoedingshulpset, cupfeeding of vingervoeden. De kraamverzorgende zal u hierbij helpen, u uitleggen en voordoen hoe u dit zelfstandig kunt doen.

Het gebruik van een fopspeen heeft meerdere nadelen: zuigverwarring, energieverlies, het niet kunnen herkennen van hongersignalen en een fopspeen moet regelmatig schoongemaakt worden i.v.m. de hygiëne.

 

Rooming-in 

Met rooming-in wordt bedoeld dat de baby op dezelfde kamer als de ouders slaapt. Het advies is om dit, totdat de baby 6 maanden is, te doen. Rooming-in heeft meerdere voordelen. Deze voordelen bestaan onder andere uit een betere moeder-baby band, het stimuleren van borstvoeding en het verlagen van het risico op wiegendood.

 

 

school-kid
To Top